fredag 7 november 2008

Renskavsgryta...

I kväll blir det renskavsgryta, har äntligen hittat ett riktigt gott recept som till och med ungarna gillar.

4 portioner

400 g renskav
1 st gul lök, hackad
150 g kantareller eller annan god skogssvamp, hackas
3-4 enbär (finns bland kryddorna i affären)
1 nypa timjan
1 dl köttbuljong
2 dl grädde
2 msk rödvin eller matlagningsvin
salt
peppar
smör till stekning

Bryn smöret i stekpanna. Lägg i renskav halvt tinat och bryn köttet tillsammans med löken. Tillsätt sedan svampen, låt fräsa i någon minut. Avsluta med rödvin, buljong, grädde och kryddorna. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatispuré lite riven pepparrot och rårörda lingon.


Potatispuré
4-5 portioner

800 g skalad potatis (en mjölig sort. Mandelpotatis, King Erdvad Bellona)
1 dl mjölk ca
100 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Tips Smaksätt purén med riven smakrik ost som västerbotten eller lagrad Prästost ca 100-200 g. Koka upp potatisen mosa med en visp tillsätt mjölk och smör och vispa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är från Banken Bar & Brasserie AB

Tänk att det ska vara så svårt att fotografera en ren!

...äntligen, huvudet kom med...

Smaklig måltid och ha en härlig helg!
Kram Helena

13 kommentarer:

  1. Hihi.. jag har också bilder på renar på min blogg.. En av dem var en liten linslus och lät sig fotas ur många olika vinklar.

    Hoppas du får en fin helg!

    Kram Sara

    SvaraRadera
  2. Oj en sån gryta har jag aldrig tillagat.
    Kram Lotta

    SvaraRadera
  3. Har nog aldrig ätit renkött det är inte så vanligt här i de södra delarna av Sverige.
    Hoppas du får en trevlig helg!
    Kram Frida

    SvaraRadera
  4. Här tassar jag in och gör ett litet avtryck. En så fin sida du har. Jag har använt de rosa och vit prickiga bullformarna som jag beställt ifrån dig. Det blev så fint!

    Å ett så gott recept! Jag älskar renskav men det är länge sen jag lagade till det. Jag provar gärna ditt recept :).
    Hälsningar
    Ewa

    SvaraRadera
  5. Här tassar jag in och gör ett litet avtryck. En så fin sida du har. Jag har använt de rosa och vit prickiga bullformarna som jag beställt ifrån dig. Det blev så fint!

    Å ett så gott recept! Jag älskar renskav men det är länge sen jag lagade till det. Jag provar gärna ditt recept :).
    Hälsningar
    Ewa

    SvaraRadera
  6. Här tassar jag in och gör ett litet avtryck. En så fin sida du har. Jag har använt de rosa och vit prickiga bullformarna som jag beställt ifrån dig. Det blev så fint!

    Å ett så gott recept! Jag älskar renskav men det är länge sen jag lagade till det. Jag provar gärna ditt recept :).
    Hälsningar
    Ewa

    SvaraRadera
  7. låter gott, tar lång tid att göra? renen såg vääldigt söt ut

    SvaraRadera
  8. Smaskigt lät det!!

    Kram hannis

    SvaraRadera
  9. Mmm, det lät gott. Jag gjorde nå´n gryta för länge sen med renskav. Kanske jag ska prova ditt recept nästa gång.
    För några år sen när vi var uppe i fjällen och åkte skoter så såg vi en renhjord, jag skulle försöka räkna dem men de var ju över hundra Himla mäktigt att komma dem så nära.
    Hoppas ni haft en trevlig helg.
    Kram Linda

    SvaraRadera
  10. Men härligt....vilken tur jag har som kikade in i din blogg just idag. Jag har lite renskav kvar sedan klämmorna igår och undrade just vad jag skulle göra av det.

    Nu behöver jag inte undra längre!

    Ha en underbar söndag!

    SvaraRadera
  11. Gott och vackert!:-) Kramis gumman

    SvaraRadera
  12. Det lät gott! Och vilken söt ren.

    SvaraRadera
  13. Det lät spännande, har aldrig testat renskav men nu måste jag ju bara det =0)

    Tack för receptet.

    SvaraRadera