söndag 13 juli 2008

A piece of cake...

Nu har jag inhandlat den underbara boken "A piece of cake" - Leila Lindholms favoritbröd och bakverk. Jag vill baka ALLT! Det är otroligt vackra bilder och goda recept i boken, ett lyckat inköp till min kokbokssamling. Vi bakade kärleksmums häromdagen. Här är min variant med ännu godare (än originalets) chokladglasyr.

Ingredienser

1 långpanna:

5 st ekologiska ägg

4 dl strösocker

4.5 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

5 msk kakao av god kvalitet

300 g smör

2 dl vatten

1 nypa salt

200 g mörk kvalitets choklad


Glasyr och garnering:

2,5 dl vispgrädde

1 msk honung

1 1/2 matsked strösocker

100 g mörk kvalitets choklad 70%

2 tsk smör

2 dl kokosflingor till garnering

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda dom torra ingredienserna för sig i en skål.
Vänd försiktigt ned de torra ingredienserna i äggsmeten.
Smält smöret och blanda det med vattnet, rör ner det i smeten.
Klä en långpanna, cirka 40 x 35 centimeter med bakplåtspapper och häll i smeten.
Strö över grovt hackad choklad.
Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 10-15 minuter (ska vara lite kladdig), prova med en sticka. Låt svalna.


Blanda grädde, honung och socker i en kastrull. Låt det koka upp. Bryt chokladen i en buke och klicka i smöret.
Häll den varma blandningen över och mixa lätt med en stavmixer eller vanlig visp.
Låt glasyren svalna och bred den över kakan.
Strö över kokos och servera skuren i rutor.


Smakar mums!

Ha en härlig sommardag!

Kram Helena

4 kommentarer:

Gårdsromantik sa...

Dom där skall jag allt prova.
Har glömt bort dem - bakade dem mest när maken och jag var nyförälskade! ;-)

Kram Maud

Anonym sa...

Hej Helena,

Tack för att du kom förbi. Det glädjer mig verkligen.

Ditt recept ska jag oxå pröva. Dotterns favo kaka. Hon frågade omeldebart när vi ska börja med denna.

Ha en skön kväll,
//chie

Stina sa...

Åhh, sådana där gjorde min mamma ofta när jag var liten.:-) Kram

kustnära sa...

Wow, din variant på glasyren måste jag prova. Kärleksmuma har ju bakats i alla år, men Leilas recept med hackade chokladbitar i smeten och äkta grädde i glasyren är ju något alldeles extra. Den har blivit familjens favvoruta, få höra vad dom säger med extra gott i glasyren.
Há det så bra, kram