söndag 30 augusti 2009

Nya muffinsformar...

Tänk vad tiden går fort. Helgen bara försvinner bara vips sådär... Blogga har jag inte alls hunnit med på sistone märker jag. Har packat upp en massa spännande formar under några dagar nu, så här ser dom ut. Min favorit direkt blev den blåa med silvermönster. En smörsäker - greaseproof form som "håller tätt" och inte blir alldeles "flåtti" som vi säger i Dalarna.


En annan favorit är den svarta med silvermönster, hur läcker som helst...

Rosa form med vita blommor, jättesöt.

Ha en härlig vecka!
Kram Helena

lördag 22 augusti 2009

Riga på 4 timmar...

För 19 år sedan var jag till Tallinn i Estland, landet tillhörde dåvarande Sovjetunionen och mina minnen därifrån är brist på matvaror, långa köer, tjockt med cigarettrök i hotellmatsalen, övergivet OS hotell, sirapsdrickan (jag som trodde jag drack äppeljucie... *fniss*) otroligt vackra hus och att jag gärna ville åka dit igen trots allt elände. I veckan som gått fick jag i stället chansen att besöka grannlandet Lettland och Riga. Oj vad spännande det var!

En härlig båtfärd med Silja/Tallink Romantica med god mat. Här i Sverige har vi ju precis börjat jobba efter semestern så det var gott om plats på båten...


Ett svenskt skrytbygge var bland det första man kunde se. Det var ju Swedbank som lånat ut pengar till alla NYA dyra bilar... Alltså, det fanns bara nya bilar i centrum, vi har äldre bilar här hemma i Sverge som rullar på gatorna, helt otroligt...


Fint hantverk fanns det gott om...

Klassiska ryska gummor nu även med Nalle Puh och Madonna på...

Bärnsten...

Fina upprustade husfasader... Gatorna var rena och fina inte ett skräp så långt ögat kunde nå.

Det är sååå vackert!!!

En medeltida restaurang - Rozengrals, tyvärr fanns ingen tid för besök där... vi stressade vidare till...
...de gamla stora hangarerna som varit till för zeppelinare som nu är saluhallar i stället. Ligger en bit utanför centrum vid centralstationen. Finns massor av frukt, kött, honung, bröd mm. Här skulle jag kunna gå en hel dag och kolla runt. Passade på att äta lunchen här. Åt något som liknade en schnitzel innehållande ost, med tillbehören potatismos och rödbetssallad för 8 sek.

Ja, det var omkring 4 timmar i Riga det. Helt klart att jag vill åka hit igen men då vill jag stanna längre.

Hemresan började lugnt på havet, mitt i natten började det att gunga lite och det fanns en del överförfriskade "ungdomar" som förde liv utanför hytten. Hade speciellt kul åt en kille som bankade och skrek på sin och kompisens hytt och ville in "Jag har två tjejer med mig ÖPPNA" *svordom* *svordom* Han gapade i flera minuter och till sist hörde jag han säga: "Jag har tre tjejer med mig ÖPPNA" Kompisen öppnade tillslut och var helt vansinnig "JAG SOV FÖR *#%@# STICK* Gap och skrik... Fnissade för mig själv sen blev det lugnt ett tag och jag kunde sova en stund...
Ha en fortsatt härlig helg!
Kram Helena

lördag 15 augusti 2009

Marshmallows...

Barnen brukar tjata på mig att jag ska baka Cupcakepops, tyvärr tar det ganska lång tid att göra dessa. Ett snabbvariant är i stället att ta en kakpinne/klubba, sätta på en Marshmallow och doppa den i mörk choklad som fått smälta i ett vattenbad och dekorera med strössel. Det gjorde vi och åt som vårt lördagsgodis idag :) Mums....


Passar på att tävla också hos Marias Kakburk. Hoppas på turen denna gång :)


Ha en fortsatt härlig helg
Kram Helena

tisdag 11 augusti 2009

Tävling...

Jag är med och tävlar om 2 baguetteformar, en slickepott och en slev från Bagaren och Kocken hos Bagerskan. Var med och tävla här du med!

måndag 10 augusti 2009

Mumsiga chokladbollar ...

Idag har vi bakat chokladbollar, vi (jag) är väl en riktig gottegris(ar)... Nu är de i frysen för säkrerhets skull :) Chokladbollarna ligger i små muffinsformar och en del rullade vi i Nonpareils (strössel) ser lite festligare ut faktiskt. Kakfatet finns att köpa i min butik, Klara färdiga gå.


Här är en kille som fick vänta på att mamma skulle fotografera bakverken. Guuuu va drygt, är du inte klar snart mamma...
Ha en fortsatt härlig vecka!
Kram Helena

torsdag 6 augusti 2009

Vinbärssaft och bullar...

Vi fick en härlig fikastund i trädgården idag. Finns det något godare än hemmagjord saft med bullar? Vi gjorde egen vinbärssaft igår. Barnen plockade alla bär (vi blandade röda, svarta och vita) och jag kokade saften. Barnens farmor hade bakat bullar och hade med sig en påse till oss. De somriga formarna är från min butik www.klarafardiga.com.


Ha en fortsatt bra vecka!
Kram Helena

måndag 3 augusti 2009

Aktiv semester...

Vi har varit på en liten semestertur, ca 27 mil hemifrån når vi Idre fjäll. Första dagen var vi till Njupeskär - Sveriges högsta vattenfall (97 meter högt) det är något jag rekommenderar. En nätt promenad på 2,5 km till fallet (och lika långt tillbaka förstås) är något som både stora och små orkar med. Underbart vackert!

Här har jag lekt lite med min nya kamera... iskallt, klart silkesliknande vatten...

Nästa dag blev vandringen lite längre. Städjan den vackra vulkanliknande toppen når 1131 meter över havet och det är 3 km "uppförsbackevandring" till toppen från parkeringen. M klarade av att gå ända upp K nådde den lilla toppen. Tänk här vill dom bygga skidlift! Nej tack säger jag bara, låt naturen vara orörd här det är så vackert!!


Så här ser det ut lite från håll...

Här är vår utsikt från stugan vi bodde i på Idre fjäll Dähliebyn har nog bäst utsikt tror jag...




Renar utanför sovrumsfönstret en morgon...



Här bodde vi :)



Ljuvlig avkopplande men ändå aktiv semester med massor av frisk luft...
Kram Helena

söndag 2 augusti 2009

Snickersmuffins...

Jag har s e m e s t e r... Det är lite glest mellan uppdateringarna märker jag. Vi har bakat Snickersmuffins med hallonmousse, jag ska lägga in receptet nästa gång jag uppdaterar för nu är det sent och jag borde sova i stället för att sitta framför datorn.

Uppdaterar... här kommer receptet:

Snickersmuffins

ca 12-14 st (Delar av receptet är från Leilas "A piece of cake")
100 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 Snickers

Sätt ugnen 200 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Rör ner smält smör och mjölk

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
Fyll med 3 Snickers som du hackar i små bitar innan.
Grädda i mitetn av ugnen cirka 10 minuter

Tips: Sätt alltid formar i en muffinsplåt. Utan plåten så flyter pappersformarna ut och de tappar de lätt formen. Med plåten som stöd för formarna får man höga och fina muffins! Ett annat tips är att använda ljusa formar till ljus smet och mörka till mörk smet. Använd gärna formar som är smörsäkra - "greaseproof" då går inte smöret igenom formen och den håller sig snygg även när man tar ut den ur ugnen och man ser det fina mönstret :) Klara färdiga gå har många smörsäkra formar att välja på.


Ha en fortsatt skön sommar!

Kram Helena