fredag 7 november 2008

Renskavsgryta...

I kväll blir det renskavsgryta, har äntligen hittat ett riktigt gott recept som till och med ungarna gillar.

4 portioner

400 g renskav
1 st gul lök, hackad
150 g kantareller eller annan god skogssvamp, hackas
3-4 enbär (finns bland kryddorna i affären)
1 nypa timjan
1 dl köttbuljong
2 dl grädde
2 msk rödvin eller matlagningsvin
salt
peppar
smör till stekning

Bryn smöret i stekpanna. Lägg i renskav halvt tinat och bryn köttet tillsammans med löken. Tillsätt sedan svampen, låt fräsa i någon minut. Avsluta med rödvin, buljong, grädde och kryddorna. Låt koka i 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera med potatispuré lite riven pepparrot och rårörda lingon.


Potatispuré
4-5 portioner

800 g skalad potatis (en mjölig sort. Mandelpotatis, King Erdvad Bellona)
1 dl mjölk ca
100 g smör eller margarin
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Tips Smaksätt purén med riven smakrik ost som västerbotten eller lagrad Prästost ca 100-200 g. Koka upp potatisen mosa med en visp tillsätt mjölk och smör och vispa till en slät puré. Smaka av med salt och peppar.

Receptet är från Banken Bar & Brasserie AB

Tänk att det ska vara så svårt att fotografera en ren!

...äntligen, huvudet kom med...

Smaklig måltid och ha en härlig helg!
Kram Helena

13 kommentarer:

Wilda Stenlyckan sa...

Hihi.. jag har också bilder på renar på min blogg.. En av dem var en liten linslus och lät sig fotas ur många olika vinklar.

Hoppas du får en fin helg!

Kram Sara

Fyra årstider ♥ My Lovely Christmas Home sa...

Oj en sån gryta har jag aldrig tillagat.
Kram Lotta

Frida sa...

Har nog aldrig ätit renkött det är inte så vanligt här i de södra delarna av Sverige.
Hoppas du får en trevlig helg!
Kram Frida

Ewa sa...

Här tassar jag in och gör ett litet avtryck. En så fin sida du har. Jag har använt de rosa och vit prickiga bullformarna som jag beställt ifrån dig. Det blev så fint!

Å ett så gott recept! Jag älskar renskav men det är länge sen jag lagade till det. Jag provar gärna ditt recept :).
Hälsningar
Ewa

Ewa sa...

Här tassar jag in och gör ett litet avtryck. En så fin sida du har. Jag har använt de rosa och vit prickiga bullformarna som jag beställt ifrån dig. Det blev så fint!

Å ett så gott recept! Jag älskar renskav men det är länge sen jag lagade till det. Jag provar gärna ditt recept :).
Hälsningar
Ewa

Ewa sa...

Här tassar jag in och gör ett litet avtryck. En så fin sida du har. Jag har använt de rosa och vit prickiga bullformarna som jag beställt ifrån dig. Det blev så fint!

Å ett så gott recept! Jag älskar renskav men det är länge sen jag lagade till det. Jag provar gärna ditt recept :).
Hälsningar
Ewa

emma sa...

låter gott, tar lång tid att göra? renen såg vääldigt söt ut

Hannis sa...

Smaskigt lät det!!

Kram hannis

Mamma Linda sa...

Mmm, det lät gott. Jag gjorde nå´n gryta för länge sen med renskav. Kanske jag ska prova ditt recept nästa gång.
För några år sen när vi var uppe i fjällen och åkte skoter så såg vi en renhjord, jag skulle försöka räkna dem men de var ju över hundra Himla mäktigt att komma dem så nära.
Hoppas ni haft en trevlig helg.
Kram Linda

beas barnslikheter sa...

Men härligt....vilken tur jag har som kikade in i din blogg just idag. Jag har lite renskav kvar sedan klämmorna igår och undrade just vad jag skulle göra av det.

Nu behöver jag inte undra längre!

Ha en underbar söndag!

Hemma på Landet sa...

Gott och vackert!:-) Kramis gumman

Petra C sa...

Det lät gott! Och vilken söt ren.

Vera med flera sa...

Det lät spännande, har aldrig testat renskav men nu måste jag ju bara det =0)

Tack för receptet.