torsdag 13 november 2008

God soppa...

I mitt arbete har jag förmånen att bekanta mig med många olika kulturer och framförallt deras matlagning. Älskar att provsmaka allt spännande som bjuds. En av mina favoriter är faktiskt "Nisk" (reserverar mig för stavningen), Kurdisk linssoppa. Har hittat ett himla bra recept, för det är som när man försökte få mormor att berätta hur hon gjorde de goda köttbullarna... man har i lite sånt och lite sånt... inget nedskrivet recept alltså. Kryddningen är det svåra, jag vill ju ha den där goa smaken. Detta receptet är i alla fall det närmaste jag kommit denna soppa. Den funkar bra även fast man inte har purjolöken eller gröna paprikan hemma, man kan blanda lite som man vill :)

Nisk - kurdisk linssoppa
6 portioner

1 purjolök
1 röd paprika
1 grön paprika
1 lök
50 g margarin
3 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2,5 dl röda linser
0,75 g vit Quinoa
1 tsk paprikapulver
1 krm curry
2 st grönsaksbuljongtärningar
2,5 dl vatten
hackad persilja
mynta
salt

Gör så här
Du behöver en kastrull minst 3 liter.
Hacka purjolöken, paprikan och löken
Fräs grönsakerna lätt i matfettet
Tillsätt den pressade vitlöken, krossade tomaterna, linserna, quinoan och kryddorna.
Häll på vattnet med de upplösta buljongtärningarna och koka på svag värme under lock i ca 30 minuter.
Strö på hackad persilja och mynta, klart att servera.


Ha en fortsatt härlig vecka!
Kram Helena

PS.

Tävla om paketkalender här...

4 kommentarer:

Lallis - liv och leverne sa...

SJälvklart måste jag testa detta recept . Jag är en receptnörd ända ut i fingerspetsarna:)Och så ser det ju smarrigt ut!
Tack!
KRam Lallis

Evami sa...

Blir jo sulten av å lese her jeg:) Men det er så kjekt med nye oppskrifter på mat,for man bruker jo som regel de samme middagene omigjen og omigjen.

Ønsker deg ei riktig god helg:) Klem Eva

Anonym sa...

Det är en turkisk rätt/soppa, är kock själv och kan allt om turkiska, franska och italienska köket.

Jimpa

Anonym sa...

Åh ser att du har ett annorlunda nisk recept, den jag har är mycket lättare, inte lika många ingredienser men den här såg spännande ut mums :)